Thailand guide

 

Egyre népszerűbb úti állomásnak mondhatjuk a Délkelet-Ázsiában fekvő Thaiföld-öt, így hát gondoltam megosztom Veletek saját fontosabb tapasztalatimat, amik hasznosak lehetnek ha Ti is tervezitek az oda utat vagy már esetleg be is van tervezve. Én mindössze háromszor voltam Thaiföldön az utóbbi években, egy út 10-15 napból állt és úgy gondolom nem is érdemes kevesebb időre menni ha Thaiföld az úticél, mivel a repjegy az ami nem olcsó(bár már nagyon jó áron is ki lehet fogni) és az ott létet viszont már nagyon kedvező összegből ki lehet hozni. Thaiföld nagyon olcsó, legfőképp az északi területek, ehhez viszonyítva Bangkok és a Déli szigetek kicsit drágábbak.

A szállások egy estére 800-2000 THB-tól kezdődnek, ám vannak képrázatos luxus szállodák is amik 5-10 000THB -ért érhetőek el. Bár én úgy gondolom Thaiföld egy olyan úti cél kell hogy legyen, ahol sokat megyünk és nem csak a pihenés miatt utazunk oda, hanem a gyönyörűséges természet és rengeteg egyedi látni való miatt.

Az étkezés itt rendikül olcsó, egy laktató ebéd vagy vacsora mindössze 120-170THB, ha esetleg valaki nem szeretné a Thai konyhát vagy két hét után már igazán enne valami mást, akkor az Európai ételekkel rendelkező éttermekben egy étkezés 170-340THB. Számomra az egyik fő pozitívum Thaiföldön a finom ételek, egyszerűen imádom és nagyon ritka, hogy Európában olyan elkészítésű thai fogást ehetünk mint ott kint. Személyes kedvenceim a Pad Thai tészta csirkével vagy garnéla rákkal, Chicken Ceshaw rizzsel, Tom Yum leves és előételnek még a tavaszi tekercsek. Továbbá vacsora után sokszor megálltunk az utcán lévő palacsinta árusoknál, ahol a nutellás-kókuszós palacsintának sosem tudtam ellenállni!

Mind minden más, a közlekedés is olcsó Thaiföldön. Ez nyilván a táv hosszától is függ, de ha a hoteltől beszeretnénk menni a főutcához vagy egy látványossághoz akkor a taxik 60-100THB-ba kerülnek általánosan. Bár mi leginkább Tuk-Tuk-al közlekedtünk mindenhova, ami hasonló a taxihoz, csak nem méterben méri az fizetendő összeget, hanem előre meg kell állapodni, és ne felejtsétek itt mindig alkuldni kell! A tuk-tuk Thaiföld egyik jellegzetessége, mivel ez egy nyitott kis autó és igazán vicces ezzel utazni, de én imádtam mikor közben lehetett folyamatosan nézelődni. Ha egy hosszabb(egy/fél napos)busz vagy hajó útra készültök, akkor azt mindig érdemes egyben előre megvenni és nem külön-külön fizetni, mivel úgy a végén sokszor drágábbra jön ki. Az egy napos kirándulások általánosan 500-100THB-ba kerülnek a programtól függően, a jungle túrák 1000-1700THB, illetve a parkok és nemzeti múzeumokba a belépő 50-100THB.

Városok/szigetek ahol jártam: Bangkok, Phuket, Ko Phi Phi, Koh Samui, Racha és Similan islands. Mind gyönyörű, de más és más élmény. Ha először mész Thaiföldre, akkor mindenképp azt ajánlanám, hogy legalább egy rövid 1-3 napos látogatást szánj Bangkok-ra, ami nem mindenki kedvence, de egyszer érdemes és biztos emlékezetes megnézni. Én először utáltam a nagy szmog, zaj, tömeg és kosz miatt, de mikor jobban megismertem megváltozott a véleményem. Itt a fő látványosságok a Grand Palace(Királyi Palota) és a Wat Po, ami Bangkok legrégebbi és legnagyobb templom együttese, káprázatos és élmény dús program, amit tényleg nem érdemes ki hagyni! Bangkokból mi tovább repültünk Phuket-ra, ami Thaiföld leggyakrabban látogatott városa a turisták által. Ez az a hely ahol láthatjuk az összes jót és rosszat a thai turizmusról, a túlzsúfolt strandok, sex turizmus és az autentikus Thai kultúrát. Viszont gyönyörű strandokat és szuper programokat találunk, csak maradjunk távol a Patong Beach-től, és akkor könnyen elkerülhetjük a zsúfolt strandok és nagy tömegeket. Phuket különlegességeihez tartoznak a látványos templomok,  mind a 29 közül a legnagyobb és leglenyűgözőbb, amit ha ott vagyunk egy ‘must see’, az a What Chalong, illetve a Big buddha szoborhoz is érdemes elmenni! Praktikus és élmény dús választás, ha bérlünk egy robogót amivel körbe járhatjuk a sziget déli részét, mi azt csináltuk és igazán felejthetetlen látványokban lehetett részünk ez által. Phuket sétáló utcáját Bangla roadnak hívják, erről megoszlanak a vélemények, mivel mintha egy külön kis világba csöppennénk hirtelen, de úgy gondolom esténként érdekes lehet egy rövid sétát tenni arra és akár beülni egy italra az egyik igazán érdekes és különleges bárjai egyikkébe, ahol biztos találkozunk majd ladyboy-al, ami kicsit elrettentő látvány, de egyben érdekes is. Úgy gondolom ha Thaiföldön vagyunk és lehetséges, akkor látogassunk el minél több szigetre, nekem például sokkal inkább tetszenek a szigetek mint Phuket, a szebb és nyugodtabb strandok miatt legfőképp, de ez vonatkozik szinte mindenre a szigeten. Ahova csak egy-egy napra látogattunk el az a Racha és Similan szigetek, amik gyönyörűek, de pont elég is volt az az egy nap rá. Ezeken kívül Koh Samui, Ko Phi Phi-n egy-egy hetet és legutoljára Phi Phi-n pár napot töltöttünk. Mikor Koh Samui-n voltunk két éve, nagyon esős volt az idő, ezért ez nem hagyott túl kellemes emlékeket, viszont Phi Phi sziget ahol már kétszer jártunk, ez az abszolút kedvencem, káprázatos fehér homokos strandokkal ami a tökéletes pihenést biztosítja, emellett esténként vacsora után felejthetetlen beach partykon vehettünk részt, úgyhogy ha egy szigetet kéne mondanom akkor az biztos ez lenne, itt érdemes akár egy hetet is maradni!

Thaiföld nagyon sokszínű és rengeteget tudnék még róla írni, de úgy gondolom ezek voltak a főbb tudni valók, és ha még valamire kíváncsiak vagytok, akkor kommentbe kérdezzetek csak nyugodtan és örömmel válaszolok! Xx

// Lately Thailand got to be a increasingly popular destination which is lying at the Southeast-Asia, so I thought to share with you some of my tips which could be useful in the case you plan or already planed your trip to this beautiful land. All together I have been there three times in the last few years, a trip to Thailand should not be shorter than 10 days, I would recommend two weeks at least. Why that? First of all even when you are there two weeks there will be a lot more to see, there is so many beautiful places you wouldn’t believe, and second but not least to stay in Thailand could be very cheap if you plan well and maybe choose a less expensive hotel, that just depends on you, but the flight ticket is what you can’t really sort out so that’s why I said it’s smarter to stay longer for many reasons. 

Accommodation for one night is starting from 800-2000 THB and goes up to around 5-10 000 THB, it really depends on what you want but as you see you can find hotels for that cheap price if you need to or luxury hotels too like everywhere. Although I think Thailand is a destination which is more for to go and see all the amazing hidden parts of it, there is a beautiful nature and plenty of unique attractions waiting for you!

The food is very cheap there and also very tasty! A filling lunch or dinner is around 120-170 THB, in case you don’t like Thai food or just got bored of it after two weeks than there is also European restaurants with pizza and that stuff which is around 170-340 THB for a lunch/dinner. If I should say some reasons why I would go back to Thailand, then definitely one of the things would be the delicious that meals. My personal favorites are Pad Thai noodles with chicken or shrimps, chicken cashew with steamed rice, for appetizer Tom Yum soup and spring rolls which isn’t Thai but they do it so good! Usually after dinners we took a walk and surely we could always find a pancake stall which is all over, they do really delicious pancakes with nutella in many different versions and that was something I could could never resist!

Transport in Thailand is also something which is cheap. Obviously the prices depends the length of your trip, but you can choose from to different options. Either you go by taxi or tuk-tuk. Well, both are cheap but tuk-tuk is something which could be really fun and I always enjoyed it since it’s an open little truck/car there you can see everything around you, like a little sightseeing bus which is for around 6-8 people, I loved it! But don’t forget, ALWAYS BARGAIN on the price they say first when you ask how much would it be to go to the center for example, unlike taxis there is no price / meter. If you are planning to go for a longer trip( which I recommend you really should) to another island or town to see, then try to find one or half day programs which you can pay in advance or I mean not separately because than it could be more expensive in the end. Day trips are generally 500-1000THB depending on the program you choose, jungle tours is a bit more around 1000-17000THB, and museum tickets or national park entree tickets are 50-100THB.

As I already said you should travel around and see as many islands as possible, of course just as much as you won’t get too tired of traveling on your holiday so you have time to relax as well. Where I have been is Bangkok, Phuket, Koh Phi Phi, Koh Samui, Racha- , Similan- and James Bond island. At the last three just for a day trip. I would say every of them is amazing, but many of them can differ from the other. If it’s your first time you visit Thailand, than I would advice to see first Bangkok for at least 1-2 days. It’s worth to see it once, even though it probably won’t be your favorite city but Grand Palace and Wat Po which is Bangkok’s oldest and largest temple complex is such a rich experience program that you really shouldn’t leave out. We flew from Bangkok from Phuket which is Thailands most visited city by tourists. This is the city where you can see all the good and bad of Thai tourism, uncrowded beaches, sex tourism and the authentic Thai culture. However beautiful beaches and super programs can be found, just stay away from Patong Beach and it will be fine. One of Phuket’s speciality is belonging to spectacular churches, among the 29 impressive and amazing churches there is one which I would recommend as a ‘must see’ and that’s What Chalong and also the Big Buddha statue. A practical and experience rich choice is to rent a scooter and travel around the island, that can be so much fun and I definitely loved it when we did it! Phuket’s walking street is called Bangla Road which can be good to see in the evenings, but I’m sure some of you would say it was enough to see it once, actually I think it’s interesting and could be fun to see all that because it’s so different than at home. If you ask me, I wouldn’t say Phuket was my favorite island, not at all…I rather choose a smaller island which is way more beautiful! My favorite was definitely Phi Phi there we stayed once for a week another time for some days, you should really visit and if possible stay there for some days. There is a lot to see and experience even though it’s a quite small island, on the day you can just sunbath and enjoy the sea with the white sand beaches and in the night you can enjoy unforgettable beach parties! 

Thailand is very diverse and I could say a lot more about it, but I think these were the main informations which you should know before visiting it. If there is anything else you consider, just ask in the comment felt and I’ll answer asap! Xx

Follow:
Share options:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *